BASIN BÜLTENİ
09.11.2016

EKSİM, TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 10’UNA ENERJİ SAĞLIYOR

Eksim Yatırım Holding, tamamı yenilenebilir kaynaklara dayalı 565 MW temiz enerji üretiminin yanı sıra yıllık 21,5 milyar kilovatsaat elektrik dağıtımıyla 8,5 milyon insanımızın elektrik ihtiyacına yatırım yapıyor.

Kuruluşunun 30. yılını kutlayan Eksim Yatırım Holding faaliyet gösterdiği yenilenebilir enerji üretimi, elektrik dağıtımı ve perakende hizmetleri, gıda üretimi, inşaat ve gayrimenkul alanlarındaki yatırımları ve yıllık 2,2 milyar dolarlık cirosuyla ülkemizin önde gelen holdingleri arasında yer alıyor. Enerji üretiminde tamamı yenilenebilir kaynaklara dayanan 319 MW’lık kurulu gücü ve yapımı devam eden 246 MW’lık ek yatırımıyla 565 MW’lık enerji üretimi gerçekleştiren Eksim, dağıtımını yaptığı yıllık 21,5 kilovatsaat elektrikle birlikte Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una denk gelen 8,5 milyon insanımızın elektrik ihtiyacını karşılıyor. Eksim’in yirmiden fazla iştirakinde, yaklaşık 6 bin kişi çalışıyor.

Temiz ve yenilenebilir enerji üretimine yatırım yapan Eksim grup şirketlerinden İltek Enerji’nin, Silivri, Susurluk, Çeşme, Seferihisar, Tokat, Amasya ve Osmaniye’de kurulu 256 MW’lık rüzgâr enerjisi üretimi ve yapımı devam eden 147 MW’lık ek kapasitesi bulunuyor. Eksim, hidroelektrik üretiminde ise Rize’deki 63 MW’lık santralin yanı sıra Batum’da 99 MW’lık bir santralin daha yapımını sürdürüyor. İki etaptan oluşan bu hidroelektrik santralinin ilk etabı 2017 başında, ikinci etabı ise aynı yılın ilk yarısında üretime başlıyor. Eksim iştiraki Batı Hattı ise Gazprom ile yaptığı anlaşmaya göre yıllık 1 milyar metreküp doğalgaz ithal etme yetkisine sahip ve bu büyüklük özel sektörün yıllık doğalgaz ithalatının yüzde 10’unu oluşturuyor.

Eksim, Türkiye’nin en geniş coğrafyasında elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş ile Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş’yi 2013 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan devralarak dağıtımda önemli bir grup haline geldi. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’ta 6 milyonluk bir nüfusa hizmet veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş toplam 60 bin 102 kilometrekarelik bir alanda yıllık 21,5 milyar kilovatsaat elektrik dağıtımı sağlıyor. Dicle Elektrik Dağıtım, kaçak kullanım ve elektrik israfının yüksek olduğu bölgede, hem kaçakla mücadele ediyor, hem de ar-ge içerikli yatırımları ile ülkenin en teknik elektrik dağıtım şirketleri arasında önde gelen bir konumda bulunuyor. Dicle Elektrik, ekonomiye yılda yaklaşık 6 milyar TL’lik zarar verdiği hesap edilen kaçak ve israfa karşı mücadelesinin yanı sıra yüzde yüz yerli üretim akıllı sayaç sistemleri geliştirerek bu kaybın hızla azaltılmasını hedefliyor.

Görevli tedarik şirketi olarak çalışan Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş ise bölgede sahip olduğu 1,6 milyon abonenin yanı sıra, Türkiye genelinde 90 bin serbest tüketiciye elektrik tedarik hizmeti sunuyor.

Gıda üretiminde İSO 500’de
1986 yılında, İstanbul’da bir dış ticaret şirketi olarak kurulan Eksim Yatırım Holding gerçekleştirdiği un, buğday, arpa, yulaf türü hububat, soya fasulyesi, ayçiçeği, mısır türü yağlı tohumlar ve benzin, motorin, ham petrol gibi petrol türevlerinin ticaretiyle kısa sürede büyük şirketler arasına girdi. Yurt içi ve yurt dışında birçok gıda üretim (un, soya yağı, kepek, yem vs.) ve depolama tesisi yatırımları yapan Eksim Yatırım Holding, un sanayiinde hammadde üretiminden son tüketiciye ulaşan üretim ve tedarik zincirini kendi bünyesinde gerçekleştirebilen bir şirketler grubu haline geldi. Eksim’in 2015 yılı tahıl depolama kapasitesi toplam yaklaşık 100 bin megaton, un depolama kapasitesi toplam 9 bin megaton olan gıda grubu şirketlerinden Eksun İSO-500 şirketleri arasında, Altınapa ise İSO-1000 listesinde yer alıyor.

1963’te kurulan ve 70’li yıllardan itibaren Türkiye’nin ilk paketlenmiş un markası olarak evlere girmeye başlayan Sinangil markası da 2004 yılından beri faaliyetlerini Eksim Yatırım Holding gıda grubu altında yürütüyor. Grubun markayı devralmasının ardından yapılan planlı çalışmalar ve ar-ge yatırımlarıyla Sinangil’in pazar payı yüzde 3’lerden, yüzde 15’e yükseltildi.